2011. február 4., péntek

Hordozás

Ez egy elég összetett, sokoldalú bejegyzésnek készül... Mivel csak 1-2 hordozási módról van tapasztalatom, így segítséget kértem egy barátnőmtől, írjon nekem pár sort a hordozókról...

Régen még túl sok verzió nem volt itthon, létezett a piciknek a kenguru illetve a nagyobbacskáknak a háti merev hordozó. Most viszont jóval nagyobb már a választék mind típusra, mind árban, ezeket próbáltam összeszedni. (van ahol a barátnőm, és az én véleményem nem egyezik, ott mindkettőnkét leírom!)


SZÖVÖTT HORDOZÓKENDŐ

A legismertebb ebből a Nandu, legtöbb ember rögtön erre asszociál a hordozás kapcsán. 
Hordozási lehetőségek: több hordozási módot is lehetővé tesz, elöl, hátul, csípőn hordozást, neten vannak hozzá videók.
-Mennyi idős babának ajánlott: tulajdonképpen ez születéstől akármeddig igény van rá, nagy a teherbírása, de egész pici korban is jól tartja a babát.
-Mennyire praktikus melegben/hidegben: több anyagból létezik, a vékonyabb,  a gézkendő nyáron is jó, a gyapjú télen.
-Mennyire kényelmes: hosszabb utakra is bátran választható, kényelmes, nem terhel annyira.
-Egyéb: megkötése némi gyakorlást igényel, de megtanulható!!! 1 méretet használhat apuka is anyuka is, nem feltétlenül probléma a méretkülönbség.


KARIKÁS KENDŐ

Két karikával felszerelt szövött kendő.  
-Mennyi idős babának ajánlott: születéstől akármeddig
-Mennyire praktikus melegben/hidegben: nyáron is kellemes
-Mennyire kényelmes: Leginkább csípőhordozásra alkalmas. Karika nélkül is lehet ezen ebben a helyzetben hordozni. a csípőhordozás alapvetően nem a hosszútávra kitalát dolog, de ez ismét izlés dolga is. Könnyen lehet egyik csípőről a másikra tenni.
-Egyéb: a karikával azonban különlegesebb, és talán egyszerűbb is a használat. Nagyon csinos viselet tud lenni


RUGALMAS KENDŐ

A szövötthöz hasonló hosszú, megkötős kendő, de rugalmas, puhább anyagból.
-Mennyi idős babának ajánlott: születéstől használható. 2 fajtája is létezik, a liliputis, ami olcsóbb, az csak 8-9 kg-ig használható, a jóval drágább, je porte mon bebe 15 kg-ig használható
-Mennyire praktikus melegben/hidegben: nyáron sem túl meleg viselet
-Mennyire kényelmes: kényelmes hosszú távon is, nem terheli a vállat/hátat. 
-Egyéb: nekünk az olcsóbb rugalmasunk volt először, és imádtuk, bár tény, 7-8 kilós babával már eléggé megnyúlik az anyag. Barátnőm szerint ez a fölösleges pénzkidobás kategória, ő a drágábbra szavaz (nem próbáltam). Nagy előnye, hogy nem kell mindig újrakötni, a baba ki-be pakolható elöl hordozás esetén.


BABAERSZÉNY

A babaerszény lényege, hogy az anyag két vége egy ívelt vonal mentén össze van varrva. Az erszény itt a legbővebb, ide ül vagy fekszik a baba.
-Mennyi idős babának ajánlott: születéstől akármeddig
-Mennyire praktikus melegben/hidegben: abszolút jó nagy melegben is
-Mennyire kényelmes: mivel féloldalas, hosszú távon terhelő lehet nagyobb babával.
-Egyéb: ilyet nagyon szeretnék most majd, praktikus lehet, hogy amíg a kicsi a babakocsiban fekszik, a nagy meg megunja a sétát, csak felpattan az erszénybe... Praktikus, hogy pici helyen elfér, így mindig magunkkal vihetjük. Használata nagyon egyszerű, praktikus. Méretre szabott, így külön méret kell anyukának, apukának


MEI TAI

Ez egy hagyományos ázsiai hordozó modern változata.Használható elöl, háton hordozáshoz is.
-Mennyi idős babának ajánlott: kb 3-4 hónapos kortól használható akármeddig. Elvileg van olyan, ami újszülött kortól használható, de én nem használnám...
-Mennyire praktikus melegben/hidegben: a szülőnek kevésbé, a babának annál inkább melege lehet benne kánikulában.
-Mennyire kényelmes: hosszú távra is kényelmes, nem terhelő.
-Egyéb: könnyen megtanulható a felkötése. Nagyon sokféle szabású kapható a piacon, párnázott, ki be fordítható, kapucnis, vagy a nélkül.  Nem alkot annyira egy testet a hordozó és a hordozott, mint egy jól megkötött kendő. Nekünk is van, a kendőt jobban szeretem, nekem a kendőnél kisebb a terhelés valahogy a hátamon, vállamon, tovább kényelmes.


CSATOS HORDOZÓ
A kenguruhoz hasonló, de ortopédiailag előnyösebb, jobb a kiképzése!
-Mennyi idős babának ajánlott: 3-4 hós kortól akármeddig
-Mennyire praktikus melegben/hidegben: nyáron is ideális
-Mennyire kényelmes: szintén passz...
-Egyéb: elöl, csípőn és háti hordozásra is alkalmas. Apukák kedvence a könnyű használat miatt. Mérete jól állítható.






KENGURU

Erről csak pár szót... Volt, utáltuk... Nekem majd leszakadt a hátam 10 perc után, a gyerek utálta, mert nem tudott rendesen nézelődni... Nem tart megfelelő terpeszt a babának, és a hátát sem tarja.
Ettől függetlenül van, aki erre esküszik.





EGYÉB TUDNIVALÓK

hidegben hordozás:
elöl hátu hordozás esetén is több lehetőség van. Kaphatóak kifejezetten hidegben hordozáshoz kifejlesztett termékek(vagyonokért, javaslom a házikészítést)
Alapvetően a baba a hordozó kabátja alá kerül. Ennek sok sok előnye van, számomra a legnagyobb, hogy nem kell a picit felöltöztetni, mivel a kendő és az én ruháim is melegíteni fogják. Barátnőm megjegyzése:
. Én egy nálam kicsit nagyobb kabátot szereztem be nagyon olcsón, kivágtam a hátát, és ott bújik ki Tivadar feje. Nagyon kényelmes, jó meleg. 

Az elölhordozás főleg nőknél, max 8kgig javasolt. Személy szerint inkább 6ot mondanék. Ez egy elég kis súly:). Hátul amúgy is kényelmesebb. (én valahogy sose kötöttem volna hátra a lányom, mert pl BKV-n nem örültem volna, ha úgy adnak valamit a kezébe, hogy nem látom. De kirándulás, séta alatt jó lehet!)

Kendő hossza
ez a szövött, és a rugalmas kendőnél merül fel. Újszülött hordozásához hosszú kendőre van szükség, mert a rövddel nem jön ki a kötés. Nagyobb korban viszon jól jön egy rövidebb, két és fél méteres kendő, egy gyors háti kötéshez. Hosszú kendőből is van több méret. Nem tudok konkrét hosszokat mondani, típusa válogatja, de a hosszút bárki tudja használni, de ha valakire rövid, akkor rövid. Az is lehet, hogy egyik technikához még elég, másikhoz már nem. A sokszor magunk köré tekerhető jobban eloszlatja a súlyt, ami hosszútávon nagy előny.