2011. január 14., péntek

Gyermekgondozási segély (GYES)

Alanyi jogon járó támogatás.
A gyermek 3 éves koráig jár.

Munkavégzés GYES mellett:
A GYES-t igénybe vevő szülő a gyermek 1 éves koráig egyáltalán nem dolgozhat, 1 éves kora után pedig:
-alapesetben heti 30 órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés otthonában történik
-ikergyermek esetében a gyermekek 1 éves kora után időkorlátozás nélkül dolgozhat, azzal a megkötéssel, hogy csak 1 gyermek után lesz jogosult a GYES-re.

Igénylése:

Ha a szülő igényli a GYES-t, akkor a "Gyermekgondozási segély igénybejelentés" c. nyomtatványt, ha a nagyszülő, akkor a "nagyszülői gyermekgondozási segély igénybejelentés" c. formanyomtatványt kell kitölteni. Mindkét nyomtatvány letölthető a MÁK honlapjáról (http://www.allamkincstar.gov.hu/rovat/137).

Az ellátás az igénybenyújtás napjától jár. Visszamenőleg max 2 hónapra lehet megállapítani. Ha a szülő nem jogosult biztosítás alapú ellátásra (TGYÁS, GYED), akkor már a gyermek születésétől igényelhető a GYES. Ha jogosult TGYÁS-ra, GYED-re, akkor azok lejártától kell a GYES-t igényelni, de a kérelmet célszerű már 1-2 hónappal a GYED lejárta előtt beadni.
Igényléséhez a lakhely/tartózkodási hely szerint illetékes MÁK Területi Igazgatóságához kell beadni a nyomtatványokat, ill. a munkahely kifizetőhelyéhez, ha van ilyen. 

Összege 2011-ben:


A GYES összegéből nyugdíjjárulékot, illetve magánnyugdíjpénztári tagdíjat vonnak (nem tudom, ez van-e még). Az ellátás időtartama szolgálati időnek számít majd a nyugdíj kezdetének megállapításakor.

A GYES adómentes jövedelem, adóterhet nem vonnak belőle, és az adóbevallásban sem kell szerepeltetni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése