2011. január 16., vasárnap

Homeopátia I. - Általános áttekintő

Szintén hasznos dolognak tartom a homeopátiás szerek használatát. A terhesség során az ember igyekszik kerülni a gyógyszereket, de a homeopátiás szerek esetleg segíthetnek. Terveim szerint 3 részből fog állni a homeopátiás rész a blogon. Az 1. rész egy általános áttekintő lesz, a 2. a terhesség alatti rosszullétek kezelésére alkalmas szereket tartalmazza majd, a 3. pedig a szülés előtt-alatt-után alkalmazandó szereket fogja tartalmazni.

És akkor lássuk az I. témát:

A homeopátiás gyógymód lényege „a hasonló hasonlót gyógyít" elv. Ez azt jelenti, hogy a betegséget olyan szerrel gyógyítják, ami egészséges emberen a betegséghez hasonló tüneteket vált ki.

A homeopátiás készítmények:
A homeopatiás gyógyszereket legnagyobb arányban növényekből állítják elő, de ezen kívül lehetnek állati, és ásványi eredetűek is, így kapják meg az őstinktúrát.
A homeopatiás szerek előállításának jellegzetessége a potenciálás, melynek lényege a soklépcsős, szakaszos hígítás és az intenzív összerázás, ezáltal az őstinktúra elveszti toxikus hatását, míg a vivőanyag (többnyire víz, alkohol vagy cukor) megőrzi a szer tulajdonságait.
D potenciák: az őstinktúrát tízszeresére hígítják, majd a hígítások után tízszer összerázzák.
C potenciák készítése során százszorosára hígítják, és ugyanúgy tízszer rázzák a hígítások után.

A homeopatiás készítmények nevében három adat található:

Például a Chamomilla Vulgáris CH 9
Chamomilla Vulgáris a készítmény neve: A homeopatiás készítményeknek latin neve van, ennek köszönhető, hogy a homeopátiás szerek nemzetközi elnevezése minden országban azonos.
H: A 'H' azt jelzi, hogy a szer Hahnemann módszere szerint lett készítve.
C 9: A homeopátiás őstinktúrát 9-szer hígítottak fel a százszorosára, ez adja meg a szer potenciálját, erősségét.
A hígításokat színekkel jelzik.
Zöld - 5 CH
Kék - 9 CH
Narancs - 15 CH
Mályva - 30 CH

(Ez alapján  megkülönböztetünk alacsony, közepes és magas potenciálú szerek. Az alacsony potenciálú szerek közé tartozik a D3-D12, C3-C12. Közepes potenciálú a D12-D30 és a C12-C30 jelzésűek. Magas potenciálú a D200 és C200, valamint az ennél magasabb számmal ellátott szerek.).

A leggyakrabban alkalmazott kiszerelési forma a golyócska. 

Tudnivalók a homeopátiás szerek használatáról:
-A homeopátiás golyócskákat víz nélkül a nyelv alatt kell elszopogatni és nem lenyelni. 
-Nem szabad a golyókat nedves, zsíros kézzel megfogni.
-A golyócskák a száj nyálkahártyáján keresztül szívódnak fel. Emiatt lehetőleg az alkalmazás előtt, valamint után legalább fél órával kerülni kell az evést, az ivást, rágózást, dohányzást, fogmosást mentolos fogkrémmel, mert minden olyan anyag, amely a szájban ízként marad, csökkenti a homeopátiás szer hatékonyságát. 
-A kezelés ideje alatt kerülni kell illóolajok alkalmazását.
-Csecsemőknél vagy olyanoknál, akik nem tudják elszopogatni a golyócskákat kevés vízben fel lehet oldani. -Fontos, hogy a golyó ne érintkezzen fémmel, ezért a feloldás olyan kanálban vagy pohárban történjen, ami műanyagból vagy üvegből készült. Az oldódáshoz 10-20 percre is szükség lehet.
-A golyókat szobahőmérsékleten (15-25 ºC), száraz helyen, fénytől, közvetlen napsugárzástól és erős elektromágneses hatásoktól (TV, mikrohullámú sütő, mobiltelefon) védve kell tárolni. Megfelelő, semleges hely számukra egy fiók vagy egy szekrény. 
-A homeopátiás szerek szavatossága 5 évre szól.

1 megjegyzés: